Évfordulónk “margójára” – elnöki összefoglaló!

Negyedszázada működünk!
~ 25 éve alakult meg a Révfülöpi Honismereti Egyesület ~

Lassan a felejtés ködébe vész, hogy Révfülöp önálló településsé válásának jubileumi évfordulója esztendejében, 1993. május 18-án, egy szombat délután, 19 helybeli gyűlt össze a Révfülöpi Általános Iskolában és megalapította a Révfülöpi Honismereti Egyesület.
A település történetének kutatására, széles körben való megismertetésére vállalkozó civil szervezet élére Miklós Tamást, Müller Mártont és Simonné Lakosi Erzsébetet választották az egybegyűltek. A Veszprém megyei bíróság 1993 júniusában már nyilvántartásba is vette az egyesületet, s szeptemberben már megjelent tájékoztatója a Villa Filip. Igaz, ekkor még csak négy oldalon és fénymásolva, majd 1997-től igényes nyomdatechnikával előállítva. Megkezdődött a munka, melynek eredményeit és következő évi tennivalóit az évente megtartott közgyűlések összegeztek, illetve határoztak meg. Ezekről részletesen a Villa Filip honismereti közlöny lapszámaiban olvashatnak az erre kíváncsiak.
Az egyesület 25 év alatt végzett tevékenysége széles körben ismert. Közel 70 előadás, tematikus est, könyvbemutató szervezése a település és környéke lakói számára, 14 időszaki kiállítás helyi vonatkozású emberekről és eseményekről, 2003-tól honismereti séták, kiadvány börzék szervezése. A Révfülöpi Honismereti Füzetek kiadványsorozatban 1994-től megjelent 9 kötet, az 1997-től kiadott Villa Filip című honismereti közlöny 27 lapszáma, több mint 1.100 oldalon, és még sorolhatnánk…
Mi a titka a hosszan tartó eredményes működésnek?
Az, hogy egyesületünk tagjai, vezetői a maguk és a helyi közösség örömére végzik munkájukat, mindenki annyit vállal, vagy tesz hozzá amennyit akar, s nincs vita, veszekedés! No meg, hogy nem függ a mindenkori önkormányzat folyamatos anyagi támogatásától. Az egyesület önfenntartó, működését tagjai befizetéséből, önkéntes adományaiból, pályázatokból, 1%-os felajánlásokból fedezi. És a kezdettől folytatott önkéntes munkából, azaz, hogy senki semmilyen formában nem részesül semmilyen javadalmazásban. A saját anyagi erő, a jelentős munka mellett a helyi önkormányzat alkalmanként támogatást nyújtott az egyesület kiadványainak nyomdai előállításához is. Köszönet ezért Dr. Mihovics István és Kondor Géza polgármestereknek. De számos alkalommal, mint legutóbb is, csak saját erőből jelentettük meg a Villa Filip közlönyünk lapszámait.
Mi a titka a hosszan tartó eredményes működésnek?
A révfülöpi lakos,ok üdülőtulajdonosok, illetve magát révfülöpinek is valló személyek érdeklődé-se és segítő támogatása. Ajándékaik, információik, anyagi és erkölcsi támogatásuk nélkül sokkal nehezebb lett volna, vagy éppen lenne. És a működés alapja – ami nem titok – a tagjaink – több mint 50 fő (!) – támogató szeretete, ösztönzése és segítsége. Ehhez az egyesület vezetésének munkája járul – említsük név szerint őket: Benke Olga, Bogdán Katalin, Cserhalmi Pál, Dankóné Németh Mária, Simon László, Török Péter és a 25 éve elnök Miklós Tamás.
Úgy véljük, hogy napjaink értékrend változása, a hétköznapok apátiába süllyedő átpolitizáltsága, a kommunikáció felgyorsulása közepette is a múlt objektív és igaz történetének feltárása kell törekednünk. A tanulságok levonása mellett őriznünk kell múltunk pozitív szereplőinek emlékét és tetteit, példaként továbbadni követésre méltó magatartásmintáikat. Mindezt nem az országos média, ha-nem a személyes, emberi kapcsolatok és kommunikáció lokális szintjén. Erre vállalkoztunk megalakulásunk idején, 25 évvel ezelőtt, s végeztük azóta tevékenységüket önzetlenül – „…csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen…” – a magunk és barátaink örömére, épülésére.
P. Miklós Tamás

Kategória: Előadások, Közgyűlések, Rendezvények | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .